Ytterligare två stora namn klara för årets bokfestival | Region Värmland

Ytterligare två stora namn klara för årets bokfestival

[PRESSMEDDELANDE] Värmlands bokfestival kan nu stolt presentera ytterligare två stora namn som kommer att gästa Nöjesfabriken om drygt två veckor: Lars Lerin och Jila Mossaed. 

Den 5 oktober i år meddelades att Jila Mossaed blivit utsedd till ny ledamot i Svenska akademien. Hon kommer att tillträda den 20 december 2018, då som Kerstin Ekmans efterträdare på stol nummer 15.  
 
Men innan dess kommer hon gästa Värmlands bokfestival, lördagen 17 november, där hon bland annat kommer att berätta om sin litterära resa och berättar om varför hon var tvungen att byta språk trots sin stora kärlek till sitt modersmål, persiska. 
 
Jila Mossaed föddes i Teheran år 1948. År 1986 kom hon till Sverige och bosatte sig till en början i Hagfors. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon givit ut ett flertal diktsamlingar, senast Vad jag saknades här (Lejd 2018). På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Jila Mossaed har belönats med flera priser, bland annat Klas de Vylders författarstipendium och ABF:s Litteraturpris. 2016 tilldelades hon Frödingpriset, 2017 Kallebergerstipendiet från Svenska Akademien och 2018 Fridegårdpriset. 
 
För värmlänningar kräver konstnären och författaren Lars Lerin föga någon större bakgrundspresentation. Genom sin medverkan i tv-program som Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar har han dessutom fått en helt ny publik i hela landet.   
 
Lars Lerin är, tillsammans med Kerstin Högstrand, just nu aktuell med boken Råskinn (Albert Bonniers förlag, 2018) som samlar brev och bilder som de två vännerna skickat till varandra mellan åren 2006 och 2009. Texterna är personliga, privata och öppna – ett pågående samtal om alla de saker som utgör livet.  
 
 
Värmlands bokfestival 2018 arrangeras 16–17 november på Nöjesfabriken i Karlstad. För fler programpunkter och löpande uppdateringar, besök www.varmlandsbokfestival.se

Bild på Ricky Andreis

Ricky Andreis

Projektledare/Event

Avdelningen för kulturutveckling

Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg och Värmlands Bokfestival

054-701 10 52

072-701 05 13

ricky.andreis@regionvarmland.se